politiek

Wouter Bos baalt van populistische koers bij CDA

Door Servaas van der Laan - 21 maart 2013

Wouter Bos, oud-PvdA-leider en informateur van dit kabinet, vindt dat het gemarginaliseerde CDA een ‘ongepaste populistische koers’ is gaan varen. Met die ‘niet-bestuurlijke’ houding is het CDA niet bepaald een interessante steunpartij voor dit kabinet.

Dat schrijft Bos donderdag in zijn column in de Volkskrant.

De PvdA’er vindt het onbegrijpelijk dat het CDA alle grote hervormingen, op gebied van de huizenmarkt en in de zorg, pertinent afwijst. Daarnaast wil het CDA nu opeens schieten op de financiële degelijkheid waar de partij zelf in de campagne nog zo op hamerde.

Ongepast

‘Dat populisme past niet bij de persoon Sybrand van Haersma Buma,’ schrijft Bos. Bovendien is het CDA omringd door oppositiepartijen als de PVV, 50Plus en de SP die veel beter zijn in het bedrijven van populisme.

Het CDA verliest hiermee haar geloofwaardigheid, vindt Bos. ‘Een partij kan maar in beperkte mate veranderen en vernieuwen zonder geloofwaardigheid te verliezen,’ schrijft de sociaal-democraat.

Feyenoord

Toch zegt Bos te hopen dat het CDA, net als het door hem geliefde Feyenoord, er weer bovenop komt.

‘Van mij mogen ze tweede worden,’ zegt Bos, doelend op het CDA.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.