politiek

‘Bezuinigingen gevangenissen gaan ten koste van veiligheid’

Door Claartje Vogel - 18 april 2013

Het is geen goed idee om meer gevangen hun straf thuis te laten uitzitten met een enkelband, zoals staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) wil. Gevangenisdirecteuren waarschuwen donderdag dat het ten koste gaat van de veiligheid op straat.

‘De veiligheid komt ernstig onder druk te staan,’ zegt gevangenisdirecteur Theo de Groen donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. De Kamer laat zich tijdens de zitting informeren over bezuinigingen op gevangenissen.

Bezuinigingsplannen

Betrokken organisaties mogen laten horen hoe zij denken over bespaarvoorstellen van het kabinet, zoals meer gevangenen in een cel, sluiting van tbs-klinieken en het vaker opleggen van huisarrest met een enkelband.

Volgens gevangenisbestuurders krijgen misdadigers meer ruimte om criminele activiteiten voort te zetten, als ze hun straf thuis uitzitten. Ze verwijzen daarbij naar incidenten van een paar jaar geleden met tbs-patiënten die met verlof waren.

Meerpersoonscellen

De gevangenisdirecteuren spraken zich ook uit tegen het plan om meerdere gevangenen in een cel te stoppen. Zij zeggen dat het de veiligheid van zowel het personeel als de gevangenen niet ten goede komt.

Het gevangenispersoneel heeft geen goed woord over voor de bezuinigingsplannen. Een vertegenwoordiger van gevangenismedewerkers noemt de bezuinigingen ‘dramatisch’. De plannen doen volgens hem afbreuk aan het vakmanschap van gevangenispersoneel.

Vakbond Abvakabo wil dat staatssecretaris Teeven zijn bezuinigingsplannen intrekt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.