politiek

Eerste Kamer stemt in met ‘vrijspraak-wet’

Door Claartje Vogel - 09 april 2013

Verdachten die zijn vrijgesproken van een misdrijf waarbij een persoon om het leven is gekomen, kunnen in de toekomst alsnog worden vervolgd. Dit kan alleen als er nieuw bewijs is, waaruit blijkt dat de verdachte de misdaad met opzet heeft gepleegd.

Daarmee heeft de Eerste Kamer dinsdag ingestemd.

Herziening ten nadele

De Senaat gaat akkoord met een wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie). De ‘Wet herziening ten nadele’ maakt het mogelijk om onherroepelijke uitspraken van de hoogste strafrechter in moordzaken te herzien.

Herziening ten nadele kan alleen worden uitgevoerd op initiatief van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie. De wet zal alleen gelden voor opzettelijke misdrijven met dodelijke afloop. Verjaarde zaken kunnen niet worden herzien.

Schiedammer parkmoord

Het wetsvoorstel werd door de Eerste Kamer aangenomen met een kleine meerderheid: 36 stemmen vóór en 35 stemmen tegen. De tegenstanders, waaronder PvdA, SP en GroenLinks, vinden de verandering in strijd met rechtsbeginselen.

De VVD-minister diende het plan in naar aanleiding van de Schiedammer parkmoord. In die zaak zat een man vier jaar onschuldig vast voor de moord op een tienjarig meisje.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.