politiek

Kabinet bereikt zorgakkoord: nullijn definitief van tafel

Door Shari Deira - 24 april 2013

Het kabinet heeft woensdag een akkoord bereikt met werkgeversorganisaties over hervormingen in de zorgsector. Minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) gaat nu voor 1,1 miljard euro schuiven op haar begroting.

Schippers is naar eigen zeggen trots en blij met het zorgakkoord. ‘Ik kan me niet herinneren dat er ooit zo’n breed akkoord is gesloten.’

Nullijn

De nullijn voor werknemers in de zorg is met het akkoord van tafel. Het kabinet bereikte hier eerder al overeenstemming over met de sociale partners. Toen werd de nullijn echter alleen uitgesteld tot 2016 maar nu gaat de maatregel helemaal niet meer door.

Het zorgakkoord kan worden betaald doordat werkgevers afzien van diverse financiële extraatjes. Hierdoor kan het kabinet het budget voor huishoudelijke hulpen handhaven. Ook kunnen meer Nederlanders gebruik blijven maken van zorg in een instelling.

Draagvlak

Vakbond Abvakabo FNV weigerde het zorgakkoord woensdag te ondertekenen. De bond zegt de politieke wil bij het kabinet te missen om te komen tot een zorgakkoord met voldoende draagvlak.

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) zegt dat Abvakabo FNV altijd welkom is om zich alsnog aan te sluiten. ‘Mijn uitgestoken hand geldt altijd, maar ik denk ook dat ik best een eerlijk voorstel heb gedaan.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.