politiek

Kabinet houdt dure naamswijziging publieke zenders niet tegen

Door Shari Deira - 10 april 2013

Staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Media) is niet van plan de naamwijziging van publieke radio- en televisiezenders tegen te houden. ‘De voorgestelde naamswijziging is aan de publieke omroep zelf.’

Dat heeft Dekker woensdag laten weten in antwoord op Kamervragen hierover. De NPO denkt 153.000 euro nodig te hebben voor de naamswijziging.

Onafhankelijkheid

In zijn brief schrijft Dekker dat de politiek niet gaat over de ‘vorm en inhoud van de programma’s, ook niet over de merknamen’ van de publieke omroep. Volgens de staatssecretaris gaat het om de onafhankelijkheid van de publieke omroep.

‘Het is niet wenselijk dat de politiek hier invloed op heeft,’ schrijft Dekker. Hij vindt het ‘in algemene zin’ goed dat de publieke omroep werkt aan een sterk profiel. Het is in een ‘sterk veranderend medialandschap’ belangrijk dat de publieke omroep goed vindbaar en herkenbaar blijft.

Kritiek

In maart ontstond er ophef over de nieuwe naam van publieke zenders. Nederland 1 wordt NPO 1 en radio 2 verandert in NPO radio 2. Er kwam veel kritiek op het plan omdat de publieke omroep 300 miljoen euro moet bezuinigen.

Vorig jaar betaalde de NPO al 100.000 euro aan de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie voor de website npo.nl.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.