politiek

Kamer stemt in met schrappen verbod op godslastering

Door Servaas van der Laan - 16 april 2013

De vrijheid van meningsuiting wordt in Nederland een stukje uitgebreid. Het verbod op smalende godslastering zal uit het wetboek der strafrecht worden geschrapt.

Daarmee is de Tweede Kamer dinsdag akkoord gegaan.

De christelijke partijen CDA, ChristenUnie en de SGP konden de wetswijziging niet voorkomen, omdat de rest van de Kamerleden voor schrapping van het verbod stemde.

Dreigement

Vooraf hadden de partijen de VVD en de PvdA gedreigd het kabinet niet meer te zullen steunen als de stemming door zou gaan, maar dat dreigement bleek aan dovemansoren gericht.

In Nederland wordt al een eeuw lang gediscussieerd over het omstreden verbod op het kwaadspreken of bespotten van een god of godsdienstige traditie.

Theo van gogh

Na de moord op Theo van Gogh laaide die discussie weer op. Mohammed B. was immers van mening dat hij het recht had om Van Gogh te doden omdat die zich beledigend had uitgelaten over de islam.

De toenmalige minister van Justitie Piet-Hein Donner pleitte toen voor het ‘afstoffen’ van de blasfemie-wet die in feite nauwelijks meer werd toegepast.

Dat ‘afstoffen’ heeft er tien jaar later voor gezorgd dat het artikel helemaal uit het strafboek zal verdwijnen. De Eerste Kamer moet nog wel instemmen met de wetswijziging.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.