politiek

Oppositie kritisch over Sociaal Akkoord: ‘Heeft Rutte spacecake op?’

Door Shari Deira - 17 april 2013

Het kabinet krijgt woensdag veel kritiek over zich heen tijdens het Kamerdebat over het Sociaal Akkoord. D66-leider Alexander Pechtold haalde uit naar het ‘jojobeleid’ en volgens PVV-leider Geert Wilders houdt premier Mark Rutte (VVD) Nederlanders ‘straal voor de gek’.

De oppositiepartijen zijn vooral niet te spreken over de onduidelijkheid over extra bezuinigingen en de oproep van Rutte om geld uit te geven.

Herstellen

Het kabinet was van plan volgend jaar extra te bezuinigen en lasten te verzwaren maar de maatregelen zijn met de komst van het Sociaal Akkoord van tafel. Als de economie voor augustus onvoldoende aantrekt, voert het kabinet de extra bezuinigingen en lastenverzwaringen alsnog door.

SP-leider Emile Roemer zegt dat Rutte het vertrouwen in de economie wil herstellen maar niet verder komt dan ‘loze woorden en onnozele oproepen om auto’s te kopen en naar het café te gaan’. ‘Dat is een regelrechte aanfluiting.’

Spacecake

Wilders vroeg zich tijdens het debat of Rutte misschien paddo’s of spacecake had gegeten toen hij Nederlanders opriep de economie te stimuleren. ‘Hij staat te roepen: koop dat huis, koop die auto. Maar waarmee dan? Het kabinet pakt mensen het geld af.’

D66 kan het Sociaal Akkoord niet steunen omdat er te veel onduidelijkheid is op terreinen als de WW en pensioenen. De partij wil de doorrekening van het Centraal Planbureau, die in juni wordt verwacht, afwachten.

Markt

Als het aan de ChristenUnie ligt, geeft het kabinet nu al duidelijkheid over extra bezuinigingsmaatregelen. Volgens fractieleider Arie Slob is het niet goed als extra maatregelen zo lang boven de markt blijven hangen.

PvdA-leider Diederik Samsom zegt dat het pakket van 4,3 miljard euro terugkomt als het geraamde begrotingstekort voor volgend jaar niet daalt onder de 3 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.