politiek

Oppositie niet te spreken over woorden Zijlstra

Door Shari Deira - 19 april 2013

Oppositiepartijen reageren kritisch op de boodschap van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra over de Eerste Kamer. Een te politieke Senaat moet wat Zijlstra betreft, worden opgeheven.

‘Dit is onnodig aanscherpend,’ zegt D66-fractieleider in de Eerste Kamer Roger van Boxtel. SP-fractieleider Tiny Kox: ‘Een kat in het nauw maakt rare sprongen.’

Onverwacht

Van Boxtel zegt dat de Eerste en Tweede Kamerleden ‘allemaal gewoon hun werk’ doen. De uitspraken van Zijlstra komen onverwacht en volgens Van Boxtel zijn ze ‘tot nog toe nergens op gebaseerd’.

Kox sluit zich aan bij de woorden van Van Boxtel en noemt Zijlstra een slechte verliezer, die met goedkope oplossingen komt. ‘Dit is staatsrecht volgens Halbe Zijlstra en dat is gelukkig nooit de leer geworden, want dat is nogal dom.’

Zijlstra zegt dat de Eerste Kamer zou moeten verdwijnen als de Kamer het kabinet om politieke redenen gaat dwarsbomen.

Paniek

ChristenUnie-fractieleider in de Eerste Kamer Roel Kuiper twitterde dat de paniek met de woorden van Zijlstra compleet is bij de VVD. Volgens GroenLinks-leider Tof Thissen is het allemaal ‘te gek voor woorden’.

Ook coalitiegenoot PvdA is het niet eens met Zijlstra. ‘Het lijkt me verstandig dat beide Kamers elkaars staatsrechtelijke positie respecteren,’ zegt fractievoorzitter Marleen Barth.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.