politiek

‘Overheid klust bij ten koste van bedrijfsleven’

Door Kelly van Alphen - 04 april 2013

De rijksoverheid maakt zich steeds vaker schuldig aan verstoring van de markt. De overheid zou dat doen door valse concurrentie aan te gaan met het bedrijfsleven.

Dat blijkt donderdag uit een inventarisatie van Het Financeele Dagblad.

Eigen diensten

Activiteiten die onlangs zijn afgestoten, pakt de overheid vaak zelf weer op. Zo concurreert de door de overheid opgerichte drukkerij VijfKeerBlauw nu met de geprivatiseerde SDU.

Ook klust de overheid bij met een eigen koeriersdienst onder de naam IPKD, en werken honderden ambtenaren tegenwoordig in bedrijfseenheden in de advies- en ict-branche.

Oneerlijke concurrentie

‘Het Rijk vertrouwt er niet meer op dat de markt vraag en aanbod optimaal bij elkaar brengt,’ laat Henk Broeders, toezichthouder bij TNO, weten.

Met de ‘ondernemende overheid’ hoopt de regering minder externen te moeten inhuren en werkzaamheden te centraliseren. Een wet die vorig jaar van kracht werd, moet bedrijven beschermen tegen oneerlijke concurrentie door de overheid.

Goedkoper

Jaap Uijlenbroek, directeur-generaal Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk, geeft toe dat er ‘rafelranden’ zijn ontstaan. Bij sommige activiteiten is volgens hem inderdaad sprake van marktverstoring.

Desondanks verdedigt hij het beleid om meer overheidswerk binnenshuis te houden. Bij enkele bedrijven, waaronder VijfKeerBlauw, loopt een onderzoek om na te gaan of private partijen het werk niet beter en goedkoper kunnen doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.