politiek

Plasterk: bezuinigingen AIVD raken staatsveiligheid

Door Shari Deira - 23 april 2013

Bezuinigingen bij de geheime dienst AIVD zijn zeer pijnlijk en hebben gevolgen voor de veiligheid. Door de bezuinigingen kan de dienst minder doen aan bijvoorbeeld advisering over informatiebeveiliging.

‘Het raakt aan de veiligheid, daar ontkom je niet aan, maar je moet keuzes maken,’ zegt minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) in het jaarverslag van de AIVD.

Bezuinigen

De bezuinigingen op de AIVD komen in 2018 uit op 70 miljoen euro. Naast advisering over informatiebeveiliging zal de dienst ook moeten bezuinigen op juridische advisering.

Dit jaar hoeft de dienst nog niet te bezuinigen. Vanaf volgend jaar wordt het budget stapsgewijs kleiner. Minister Plasterk wijst erop dat er op andere posten ook wordt bezuinigd. Hij zei dat er mogelijk een andere situatie ontstaat als de economie weer aantrekt.

Veiligheid

In het jaarverslag van de AIVD signaleert de dienst dat Nederland steeds vaker het doelwit is van cyberaanvallen die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. De dreiging komt vooral van spionageaanvallen uit landen als China, Rusland en Iran.

De digitale aanvallen nemen in de toekomst in aantallen en complexiteit en krijgen een grotere impact.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.