politiek

Poetin: geen discriminatie van homo’s in Rusland

Door Shari Deira - 08 april 2013

President Vladimir Poetin van Rusland weerspreekt aantijgingen dat homoseksuelen in zijn land worden gediscrimineerd. Er is geen sprake van de inperking van de rechten van minderheden.

Dat zei Poetin maandag na een gesprek met premier Mark Rutte (VVD). ‘Zij hebben net als anderen volledige rechten. Ze maken gewoon carrière, worden onderscheiden met overheidsordes en krijgen oorkondes.’

Wetgeving

Rutte en Poetin hebben het maandag ‘tot in detail’ gehad over mensenrechten en de rechten van seksuele minderheden in Rusland. Duizenden demonstranten hadden zich maandag verzameld bij het Scheepvaartmuseum.

De Russische president benadrukte dat de wetgeving die voorlichting over homoseksualiteit verbiedt als propaganda afkomstig is van regionale regeringen en niet van de federale regering. Hij zegt wel begrip te hebben voor de wet.

Vrouwen

Poetin maakte ook van de gelegenheid gebruik om enkele punten van kritiek op Nederland te uiten. Zo kan hij er niet bij dat Nederland een legale pedofielenvereniging heeft en een partij die in eigen kring vrouwen verbiedt zich te kandideren als politicus, een verwijzing naar de SGP.

Met het bezoek van Poetin is het Nederland-Ruslandjaar 2013 ingeluid. Beide landen hopen zo hun al meer dan 400 jaar durende band te versterken en te verdiepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.