politiek

Publieke excuses Teeven aan familie Dolmatov

Door Shari Deira - 18 april 2013

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) heeft de familie en vrienden van Aleksander Dolmatov in de Tweede Kamer ook publieke verontschuldiging aangeboden voor de gang van zaken rond de Russische activist.

Dolmatov kwam ten onrechte terecht in een asielzoekerscentrum in Rotterdam en pleegde zelfmoord. Teeven spreekt van een schokkende en tragische gebeurtenis, die hem naar eigen zeggen diep heeft geraakt.

Onacceptabel

Teeven zegt de kritiek vanuit de Tweede Kamer op de organisaties en de overheid in verschillende gedaanten volledig te begrijpen.

Toen Dolmatov werd opgesloten in het detentiecentrum in Rotterdam was bekend dat hij kampte met een depressie en medicatie had. Met die informatie is niet zorgvuldig genoeg omgegaan. Teeven noemt dat ‘onacceptabel’.

Detentie

‘Maar je kunt niet zeggen dat de aaneenschakeling van fouten onontkoombaar tot deze fatale afloop heeft geleid.’ Wel is er sprake van een ‘causaliteit’ in de laatste fase van de detentie en het overlijden van Dolmatov.

Nederland erkent daarom juridische aansprakelijkheid en is bereid een schadevergoeding te betalen aan de moeder van de Rus.

De positie van Teeven is door het kritische rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie onder druk komen te staan. In de loop van de dag moet blijken of hij kan aanblijven als staatssecretaris.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.