politiek

Rutte: uitstel hervormingen betekent geen afstel

Door Servaas van der Laan - 17 april 2013

In het Sociaal Akkoord mogen bezuinigingen en hervormingen zijn uitgesteld, toch maakt het kabinet haast met de behandeling ervan. Met die schijnbare tegenstelling probeerde premier Mark Rutte (VVD) woensdag een mokkende oppositie gerust te stellen.

De premier verdedigde woensdag de plannen in het Sociaal Akkoord in de Tweede Kamer.

De oppositie gaf de liberale premier er flink van langs omdat het uitstellen van de bezuinigingen en hervormingen uit het Regeerakkoord veel onduidelijkheid veroorzaakt.

Jojobeleid

D66-leider Alexander Pechtold sprak van een ‘jojobeleid’ en PVV-voorman Geert Wilders vroeg zich hardop af of Rutte niet strak stond van de drugs toen hij Nederlanders opriep om meer geld uit te geven.

Om vooral D66 gerust te stellen zei Rutte dat die hervormingen, van onder meer de WW en het ontslagrecht, er echt wel gaan komen.

Bezuinigen

‘Het kabinet leunt nu niet opeens achterover,’ zei Rutte. Dat geldt ook voor de overheidsfinanciën. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra had er zondag al voor gewaarschuwd: als de nood in september aan de man is, en die nood is er als de economie geen miraculeuze opleving krijgt, dan zal dat extra bezuinigingspakket van 4,3 miljard gewoon worden ingevoerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.