politiek

SP strijdt met PvdA om leiderschap nieuwe FNV

Door Servaas van der Laan - 23 april 2013

Naast de PvdA’ers Ton Heerts en Corrie van Brenk meldt ook de Rotterdamse SP’er Herman de Haas zich in de strijd om het leiderschap van de nieuwe FNV. Dat heeft de Rotterdammer zaterdag op het congres aangekondigd.

Heerts kondigde zijn herkandidering dinsdagagavond aan bij Nieuwsuur.

Het voormalige PvdA-Kamerlid zal het gaan opnemen tegen partijgenoot Corrie van Brenk, de huidig voorzitter van FNV-bond Abvakabo. Per mei gaan de bewegingen op in een nieuwe vakbond. Eerder zei Heerts nog afscheid te zullen nemen na zijn interim-voorzitterschap.

Havenarbeider

Maar het tweetal krijgt serieuze concurrentie van De Haas. De voormalige havenarbeider uit Rotterdam is gelieerd aan de Socialistische Partij in de havenstad.

Afgelopen zaterdag heeft hij op het FNV-ledencongres geroepen dat hij ook een gooi wil doen naar het leiderschap van de nieuwe vakbeweging.

Sociaal akkoord

Huidige interim-voorzitter Heerts sloot namens de FNV het sociaal akkoord met de werkgevers en de regering. De Twent zei zijn beslissing om zich toch beschikbaar te stellen na het sluiten van het akkoord te hebben genomen.

Heerts zei klaar te zijn om de nieuwe vakbond te gaan leiden. ‘Ik vind dat het proces nog niet af is en dat het verder moet en ik wil daar graag leiding aan geven,’ zei de vakbondsman.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.