politiek

Tweede Kamer: geen uitstel van verbreding A1

Door Claartje Vogel - 05 april 2013

Coalitiepartijen VVD en PvdA willen niet dat minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur) de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Azelo op de lange baan schuift. Het werk aan de weg moet in 2017 of 2018 beginnen, in plaats van na 2020.

Dat zeggen Kamerleden van PvdA en VVD vrijdag.

Voorschot

Minister Schultz van Haegen moet bezuinigen en stelde daarom de verbreding van de A1 uit. Volgens Kuiken is dat niet nodig, omdat de provincie heeft aangeboden de kosten voor te schieten aan het Rijk.

‘De provincie vindt de weg zeer belangrijk voor de economische bereikbaarheid,’ vertelt Kuiken. Volgens VVD-Kamerlid Ton Elias is de verbreding van de A1 tussen de Veluwe en de Duitse grens hard nodig voor de Nederlandse economie. Het vrachtverkeer staat minder stil en het project levert werkgelegenheid op.

Kosten en baten

Regiozender RTV Oost meldt dat de verbreding van de weg 400 miljoen euro kost. Oost-Nederland draagt daar 100 miljoen aan bij.

Minister Kuiken zegt dat er wel eerst een analyse moet worden gemaakt van de maatschappelijke kosten en baten, voordat de provincie een bedrag mag voorschieten. Dat moet voor de zomer gebeuren.

Investering N35

De coalitiepartners zijn het verder eens over een investering van 5 miljoen euro in de N35. Daarmee wil de Kamer de veiligheidsknelpunten tussen Wijthmen en Nijverdal oplossen.

De coalitiepartners praten maandag met Schultz van Haegen over het bezuinigingspakket voor infrastructuur. Er moet zeker 6,4 miljard euro worden bespaard tot 2028.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.