politiek

Van Haersma Buma uit stevige kritiek op Rutte

Door Shari Deira - 16 april 2013

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma is niet te spreken over het optreden van premier Mark Rutte (VVD) na de presentatie van het sociaal akkoord. De ‘tsjakka-premier’ schuift burgers de crisis in de schoenen.

‘Het is bijna een afgedwongen blijheid,’ zegt Van Haersma Buma in een interview met De Telegraaf.

Vertrouwen

Als er de komende maanden niet genoeg auto’s, huizen en kleren worden gekocht, krijgt de burger de rekening gepresenteerd met miljardenbezuinigingen. ‘Dat moet je niet doen als je het vertrouwen wilt herstellen,’ zegt de christen-democraat.

Buma reageert daarmee op de boodschap van Rutte tijdens zijn persconferentie na de presentatie van het sociaal akkoord. Rutte zei toen herhaaldelijk dat Nederlanders geld moeten uitgeven zodat de economie aanzwengelt.

‘Alsof je met een paar tsjakka-uitspraken de economie aan de praat krijgt,’ zegt Buma. Volgens de CDA’er zijn de beloftes van Rutte één voor één verdwenen. ‘Mensen raken hun baan kwijt, bedrijven gaan failliet. En wat zegt de premier: “Koop een auto, dan komt het wel goed.”‘

Onvrede

Buma zegt positief naar het akkoord te willen kijken maar volgens hem zijn er nog te veel losse eindjes. ‘Dat snap ik van de polder maar dat had het kabinet nooit moeten accepteren.’

Volgens de krant is er binnen de PvdA ook onvrede over het sociaal akkoord. Punt van kritiek is vooral dat het onduidelijk blijft over wat het kabinet volgend jaar extra moet bezuinigen. Critici vinden het onverstandig om daar pas in augustus duidelijkheid over te geven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.