politiek

VVD-leider Zijlstra pleit voor meer geld voor defensie

Door Servaas van der Laan - 09 april 2013

Nu de Verenigde Staten zich steeds meer uit het Midden-Oosten terugtrekken moet Nederland de eigen veiligheid kunnen blijven waarborgen. Dit betekent dat het budget voor defensie omhoog zal moeten.

Dat heeft VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra gezegd bij een partijbijeenkomst in Goes, meldt de NOS.

‘Onze veiligheid komt daarom meer op onze eigen schouders terecht,’ zegt Zijlstra. ‘Als de Amerikanen zich terugtrekken, moeten we Europa-breed, dus ook in Nederland, nadenken of we onze veiligheid op orde hebben.’

Schaliegas

Door de eigen winning van schaliegas zijn de Verenigde Staten steeds minder afhankelijk van olie uit het Midden-Oosten. De Amerikanen trekken zich daarom ook militair terug uit die gebieden.

Zijlstra zegt dat het noodzakelijk is voor Nederland om de eigen defensie op peil te houden, ook in tijden van bezuinigingen. ‘Wat heb je aan goede zorg en onderwijs als de veiligheid in het geding is?’

Bezuinigingen

Het kabinet van VVD en PvdA bezuinigt tot 2017 na een eerdere korting van 1 miljard euro nog eens 250 miljoen euro extra op de landsverdediging.

Wel hoeft het ministerie van Defensie vredesmissies niet meer uit eigen zak te betalen; voortaan zal het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking deze kosten dragen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.