politiek

Weekers: fraudezaak te omvangrijk voor snelle reactie

Door Servaas van der Laan - 25 april 2013

Het lukt staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) niet om zoals gevraagd voor 19.00 uur te reageren op de vragen over de fraude die Oost-Europese criminelen pleegden met belastingtoeslagen. De zaak zou ‘dusdanig omvangrijk’ zijn dat een snelle reactie onmogelijk is.

Eerder op woensdag zei Weekers dat hij nooit van de fraude op de hoogte is gesteld.

De VVD’er gaat daarmee lijnrecht in tegen de verklaringen van medewerkers van de Belastingdienst waarin naar voren komt dat de staatssecretaris op de hoogte moet zijn geweest.

Maar die alarmerende rapporten hebben Weekers nooit bereikt, zegt hij. Volgens de staatssecretaris wordt hij niet van ieder uniek geval op de hoogte gesteld.

Grootschalige fraude

Uit het politierapport, in handen van RTL Nieuws, komt naar voren dat er al lang niet meer kan worden gesproken van een ‘uniek geval’.

De Bulgaarse criminelen beroofden de Nederlandse belastingbetaler op grote schaal via verschillende manieren van Belastingfraude.

Smartphones

Ook bedrijven werden de dupe van spookburgers die goederen aanschaften maar die nooit afrekenden. Zo werden bij telecomproviders honderden telefoonabonnementen aangekocht met bijbehorende smartphones.

De rekeningen van die abonnementen werden nooit door de criminelen betaald.

Weekers moet intussen uitleggen hoe het kan dat hij van zo’n omvangrijke zaak niet op de hoogte is gesteld. Ook moet hij verklaren waarom medewerkers van zijn eigen ministerie volhouden dat hij wel op de hoogte was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.