politiek

Werkgevers en vakbonden bereiken sociaal akkoord

Vakbonden en werkgevers zijn donderdag tot een sociaal akkoord gekomen. Premier Mark Rutte (VVD) en minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) worden op dit moment ingelicht.

Dat hebben werkgeversvoorman Bernard Wientjes en FNV-voorzitter Ton Heerts bekendgemaakt. Het kabinet moet nog wel akkoord geven. ‘It needs three to tango, dus we moeten wel even afwachten of we met het kabinet ook zo ver komen,’ zei Wientjes.

Na overleg tussen de sociale partners en het kabinet volgt een persconferentie, melden bronnen.

Formeel

Asscher spreekt van een ‘nieuwe fase’ in het overleg tussen de sociale partners. ‘Het is een goed teken dat de werkgevers en werknemers vinden dat het nu de tijd is aangebroken om ook formeel het kabinet uit te nodigen.’

Vandaag is al aan aantal overeenstemmingen gelekt. Werkgevers en werknemers zouden het onder meer eens zijn over de behoud van de maximale WW-duur van drie jaar. De eerste twee jaar zijn voor rekening van de overheid, het laatste jaar voor de werkgever.

Plan

Daarnaast zou de nullijn in de zorg van tafel zijn en het quotum voor arbeidsgehandicapten, waar werkgevers op tegen zijn, verdwijnt.

Het ontslagrecht wordt wel versoepeld, zoals het kabinet van plan alleen wanneer is onduidelijk. De versoepeling wordt uitgesteld vanwege de aanhoudende crisis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.