politiek

Zijlstra wil ‘Senaat met grillen’ liever opdoeken

Door Shari Deira - 19 april 2013

De Eerste Kamer zou moeten verdwijnen als de Kamer het kabinet om politieke redenen gaat dwarsbomen. Het zou beter zijn als de Senaat gewoon zijn authentieke rol oppakt.

Dat zegt VVD-fractieleider Halbe Zijlstra in een interview met De Telegraaf, die zaterdag verschijnt.

Waarde

‘Als de Eerste Kamer het politiek primaat van de Tweede Kamer continu gaat ondermijnen dan krijg je een dubbeling van rollen. Dan heeft de Eerste Kamer geen toegevoegde waarde,’ zegt Zijlstra.

Het is Zijlstra een doorn in het oog dat VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. Het kabinet is daardoor afhankelijk van de grillen van de Eerste Kamer terwijl die juist is bedoeld om de kwaliteit van wetgeving te toetsen.

Rol

Als wetsvoorstellen voldoen maar toch worden afgekeurd, kan de Senaat beter worden opgedoekt, zegt Zijlstra. ‘Ja in die situatie want dan moet je voor een meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer een coalitie vormen van ongeveerd honderd zetels in de Tweede Kamer.’

Zijlstra gaat ervan uit dat de Eerste Kamer zijn authentieke rol zal oppakken. ‘Als dat niet zo is, creëert men een onbestuurbare situatie.’

Vorige maand zei Eerste Kamerlid en oud-minister Frank de Grave (VVD) dat de Eerste Kamer zich moet bezinnen op haar rol. De politieke rol van de Eerste Kamer wordt volgens De Grave te ver opgerekt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.