politiek

Brief Weekers over Bulgarenfraude stelt oppositie niet gerust

Door Arne Hankel - 04 mei 2013

De oppositie in de Tweede Kamer blijft zich ook na het feitenrelaas van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) over fraude met huur- en zorgtoeslagen door Bulgaren, afvragen wanneer Weekers nu precies op de hoogte was van de malversaties.

De partijen vragen zich bovendien af of hij wel genoeg heeft gedaan om de schade te beperken.

Toekomst Weekers

Bij de fraude waardoor Weekers onder vuur ligt, gaat het om buitenlanders – veel Bulgaren –  die bij een gemeente een Nederlands woonadres opgeven om zo een toeslag aan te kunnen vragen.

Volgens SP-leider Emile Roemer vecht Weekers voor zijn politieke toekomst. De SP vindt dat uit de brief van Weekers een onthutsend beeld wordt geschetst van het ministerie van Financiën. Dat Weekers niet in actie kwam na het bekendworden van de fraude, noemt de SP onacceptabel.

Ambtenaren

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik hekelt de afstandelijke houding van de bewindspersoon. Van Ojik vreest de toekomst op het ministerie onder leiding van Weekers. Volgens de partij blijkt uit niets dat de staatssecretaris maatregelen gaat nemen ‘om dit soort toestanden in de toekomst te voorkomen’.

Partijen blijven ook vragen houden over ambtenaren die zeggen dat de staatssecretaris wel degelijk eerder op de hoogte was van de fraude. Weekers zegt dat hij pas in april vlak voor een uitzending van Brandpunt over de fraude, geïnformeerd werd. Zijn collega, minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), was al ruim een maand op de hoogte.

Groter

Meerdere partijen zijn ook verwonderd dat Weekers niet ingaat op rapporten van ambtenarenbond Abvakabo FNV waarin medewerkers van de Belastingdienst al waarschuwen voor fraude met toeslagen, die verder gaat dan de Bulgaarse bende die de aanleiding was tot de huidige opschudding.

De SGP vraagt zich af waarom Weekers zo laat geïnformeerd werd terwijl uit één tv-uitzending duidelijk wordt hoe ernstig de problemen zijn.

Regeringspartijen

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil meer weten van de 280 gevallen van ‘systeemfraude’ die de FIOD heeft afgehandeld. Hij spreekt van een explosie omdat meer dan de helft van de gevallen zich de afgelopen 1,5 jaar voordeed. Hij wil van Weekers ook horen hoe groot de schade is.

Regeringspartijen PvdA en VVD en oppositiepartij PVV wilden zaterdag niet reageren op het feitenrelaas van Weekers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.