politiek

CDA ontevreden over brief Weekers toeslagenfraude Bulgaren

Door Arne Hankel - 04 mei 2013

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) moet nog meer opheldering geven over fraude met huur- en zorgtoeslagen. CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wil van de bewindsspersoon meer weten over de 280 gevallen van ‘systeemfraude’ die de FIOD heeft afgehandeld.

Dat zei Omtzigt zaterdag in een reactie op het feitenrelaas over de fraude die Weekers vrijdagnacht naar de Tweede Kamer stuurde.

Eerder op de hoogte

De staatssecretaris kwam vorige week in de Kamer over de kwestie onder vuur te liggen. Dat gebeurde nadat ambtenaren hadden verklaard dat hij al eerder op de hoogte moest zijn geweest van de fraude. Weekers ontkende dat in de Kamer pertinent.

De brief met het feitenrelaas liet lang op zich wachten. Hij zou vrijdag al komen, maar het duurde tot ruim na middernacht voor hij naar de Kamer werd toegestuurd. Het wachten leidde tot geïrriteerde reacties van Kamerleden. ‘Weekers solliciteert naar enkeltje richting Koning, zoals hij de Kamer informeert,’ twitterde D66-leider Alexander Pechtold.

Geld kosten

Het CDA spreekt in een reactie op de brief van weekers van een ‘explosie’ van fraude. Van de 280 gevallen van fraude hebben zich meer dan de helft (183) de afgelopen 1,5 jaar voorgedaan.

CDA’er Omtzigt vreest dat de fraude veel geld gaat kosten. Hij wil van Weekers ook weten hoe groot de schade is. Verder vraagt hij zich af wat de staatssecretaris heeft gedaan om de fraude te voorkomen of te beperken. Volgens het Kamerlid is het eenvoudig om bij een aanvraag van een zorgtoeslag te controleren of de aanvrager wel een zorgverzekering heeft.

Over de positie van Weekers wil Omtzigt nu nog niks kwijt. Hij zegt dat er in het Kamerdebat op 14 mei veel vragen op tafel zullen liggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.