politiek

Gemeenten mogen zelf beslissen over koopzondag

Door Shari Deira - 28 mei 2013

Gemeenten mogen voortaan zelf bepalen of en hoe vaak winkels op zondag open mogen. Een meerderheid in de Eerste Kamer stemde dinsdag voor het wetsvoorstel hierover.

VVD, PvdA, PVV, D66, GroenLinks, 50PLUS, Partij voor de Dieren en elf CDA-Eerste Kamerleden stemden voor. SP, SGP, ChristenUnie, twee CDA’ers en de Onafhankelijke Senaatsfractie zijn tegen. Zij vrezen dat de zondagsrust verdwijnt en dat kleine ondernemers de dupe worden van de wetswijziging.

CDA

Het CDA worstelde met de kwestie. De christendemocraten vinden zondagsrust en een collectieve vrije dag belangrijk. Het aanpassen van deze wet kan ervoor zorgen ‘dat het hek van de dam is’ voor de verdere verruiming van de winkeltijdenwet.

CDA-Eerste Kamerlid Gerrit Terpstra wees erop dat deze wijziging niet gaat om de verruiming van de winkeltijdenwet. Hij heeft het volste vertrouwen in de CDA’ers in gemeenteraden die nu de afweging moeten maken.

Toeristen

Volgens de winkeltijdenwet in de huidige vorm mogen winkels twaalf keer per jaar op zondag open gaan. Voor ‘toeristische gebieden’ is er een uitweg. Als een winkelgebied wordt aangemerkt als ‘toeristisch’ mogen winkels vaker open op zondag.

GroenLinks wilde af van deze bepaling omdat gemeenten er oneigenlijk gebruik van zouden maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.