politiek

Integriteitsverklaring houdt VVD-congres bezig

Door Arne Hankel - 25 mei 2013

De integriteitsverklaring die het hoofdbestuur van de VVD wil doorvoeren, is omstreden bij de leden. Dat bleek zaterdag tijdens het VVD-partijcongres in Maarssen. Veel leden vinden dat integriteit niets te maken heeft met het zetten van een handtekening.

Ook bestaat er bij VVD-leden weerstand tegen het opleggen van meer regels.

Royeren

Tijdens het congres werd erop gewezen dat bijvoorbeeld raadsleden en parlementariërs al een eed afleggen. Over het plan van het VVD-bestuur werd in Maarssen niet gestemd. Het bestuur gaat het verder uitwerken.

Een motie die het mogelijk wilde maken VVD-bestuurders al te kunnen royeren als ze van een ernstig strafbaar feit worden verdacht, werd met ruime meerderheid afgewezen.

Verklaring tekenen

Partijvoorzitter Benk Korthals kondigde eerder deze week aan dat VVD-bestuurders, gekozen of benoemd, onder meer moeten verklaren dat hun handelen dienstbaar open en onafhankelijk is, dat ze betrouwbaar en zorgvuldig zullen zijn en open over zaken waarbij hun integriteit in het geding is.

Verder komt er een permanente commissie integriteit onder leiding van staatsraad Jan-Kees Wiebenga. Zij adviseert het bestuur en kan integriteitskwesties onderzoeken.

Opleiding

Daarnaast komen er vertrouwenspersonen en wordt integriteit onderdeel van opleiding en training. Kandidaat-politici moeten een vragenlijst invullen, zodat hun risicoprofiel bepaald kan worden.

Bij aantoonbare ernstige gevallen van integriteitsschendingen kunnen bestuurders worden geroyeerd, zei Korthals. Dat kan overigens al binnen de huidige statuten van de VVD.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.