politiek

Kamer wil dat patiënten snel doktersrekening thuis krijgen

Door Arne Hankel - 23 mei 2013

De Tweede Kamer wil dat patiënten vanaf 1 januari een begrijpelijk kostenoverzicht thuis in de bus krijgen na een bezoek aan de dokter. Door controle van de rekening door patiënten moet het moeilijker worden om met de rekening te sjoemelen.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) beloofde de Kamer donderdag dat zij de verzekeraars maximaal onder druk zal zetten om het overzicht eerder dan gepland bij de patiënt te krijgen.

Eerder was nog afgesproken dat het kostenoverzicht in de loop van 2014 zou worden verstrekt.

Aanpak zorgfraude

Na de vele verhalen die de afgelopen tijd opduiken over spookrekeningen en fopopnames, wil de Kamer donderdag van het kabinet horen of de ‘wittejassencriminaliteit’ eigenlijk wel voldoende prioriteit krijgt bij FIOD en Openbaar Ministerie.

Net als VVD en D66 wil ook de minister elk halfjaar kijken of en hoe de aanpak van zorgfraude vordert.

Systeem

Kamerleden hekelen de zorgfraude. ‘Dit kabinet bezuinigt miljarden op de zorg, dat is onverteerbaar als je weet dat er ook miljarden in de verkeerde zakken belanden,’ zei Linda Voortman (GroenLinks).

Anne Mulder (VVD): ‘De zorgkosten exploderen, dus we moeten alles op alles zetten om de kosten onder controle te houden. Onderzoek naar foute declaraties is goed: dan weten we waar we het over hebben en waar de zwakke plekken zitten in het systeem.’

Menselijke maat

Ook Schippers baalt van fraude.

‘Het is de boel tillen om er zelf beter van te worden. De premiebetaler hoest dat geld op door een hogere premie. Het is evident dat dat moet worden bestreden. Aan ons de opdracht om een systeem te maken dat verspilling en fraude tegengaat, niet zorgt voor meer regels en de menselijke maat kent. Da’s geen sinecure.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.