politiek

‘Overheid laat geld voor bouwprojecten op de plank liggen’

Door Claartje Vogel - 31 mei 2013

Het Rijk en andere overheden hebben een miljard euro beschikbaar om in de bouw te investeren, maar doen hier niets mee. Door bestuurlijke traagheid worden bouwprojecten niet uitgevoerd en daardoor zijn 12.000 personen ‘onnodig’ werkloos.

Dat meldt ondernemersorganisatie Bouwend Nederland op basis van eigen onderzoek.

Manuren

Voorzitter Elco Brinkman vertelt op nieuwsradiozender BNR dat er wel degelijk vraag is naar nieuwe bouwprojecten. Het geld heeft een duidelijke bestemming, maar wordt niet besteed. Volgens het Economisch Instituut van de Bouw gaat het om 10.000 manuren aan werk.

Uit het onderzoek blijkt dat voor de sector monumenten 40 miljoen euro beschikbaar is, voor infrastructuur 300 miljoen, voor duurzaamheid 400 miljoen en voor scholen 256 miljoen. Brinkman: ’80 procent van de schoolgebouwen in Nederland is sterk verouderd. Van het beschikbare geld kun je direct tweehonderd gebouwen aanpakken.’

Tweede Kamer

De PvdA gaat het rapport voorleggen aan minster Stef Blok (VVD, Wonen). ‘Dat het geld uitgegeven moet worden, staat als een paal boven water,’ zegt PvdA-Kamerlid Jaques Monasch. Hij denkt dat het geen probleem is dat het geld bij verschillende overheden ligt. ‘Volgens mij moeten alle overheden maximaal bereid zijn daar dan meteen mee aan de slag te gaan.’

De bouwsector krimpt dit jaar met zo’n 10 procent en remt de economische groei met 0,5 procent. ‘De malaise in de bouwsector houdt Nederland in de crisis. Om die spiraal te doorbreken, moet worden geïnvesteerd in de bouw en infrastructuur,’ zegt de voorzitter van Bouwend Nederland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.