politiek

Prostitutiewet nog altijd niet populair in Eerste Kamer

Door Servaas van der Laan - 28 mei 2013

Minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) is er niet in geslaagd om zijn nieuwe prostitutiewet in zijn geheel door de Eerste Kamer te loodsen. Veel senatoren vrezen dat prostituees door de wet de illegaliteit in zullen worden gejaagd.

Tot een breuk tussen de VVD- en de PvdA-fractie kwam het dinsdagavond bij de bespreking van de wet niet. De wet gaat er komen, want Opstelten heeft haast, maar duidelijk werd wel dat de aard van de wet behoorlijk schizofreen zal zijn.

Registratieplicht

Zo komt er wel een registratieplicht voor prostituees om illegale prostitutie uit te bannen, maar klanten die een dame bezoeken hoeven niet naar de papieren te vragen.

Deze ‘vergewisplicht’ zal wel in de wet blijven staan, maar zal niet worden toegepast, zo beloofde Opstelten. Dit stuitte op hoongelach in de Senaat. VVD-senator Anne-Wil Duthler sprak zelfs van een dode letter.

Illegaliteit

De angst voor vlucht naar de illegaliteit heerst nog steeds onder de senatoren. Vooral omdat de minimumleeftijd in de prostitutie wordt opgekrikt naar 21 jaar. De PvdA is bang dat meisjes onder de 21 in de illegaliteit zullen verdwijnen.

Hoewel niet duidelijk is hoe groot het illegale circuit is in Nederland, waren de senatoren het erover eens dat mensenhandel harder en beter aangepakt moet worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.