politiek

PvdA-leider Samsom onder vuur op ledenbijeenkomst

Door Arne Hankel - 07 mei 2013

PvdA-leider Diederik Samsom is dinsdag opnieuw onder vuur komen liggen tijdens een eerste ledenbijeenkomst van de PvdA in Eindhoven over het strafbaar stellen van illegaliteit. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wordt verweten mee te doen aan de ‘verrechtsing van de politiek’.

Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag.

Congres

Het PvdA-congres steunde eind vorige maand vrijwel unaniem een motie tegen de strafbaarheid van illegaliteit. Het kabinet waar de PvdA deel van uitmaakt, heeft in het Regeerakkoord besloten de maatregel in te voeren.

Samsom legde vanwege die afspraak de oproep van het congres naast zich neer en koos ervoor om zijn afweging tot aan een extra ledenraad, komende zondag, te gaan uitleggen op meerdere bijeenkomsten.

Uitkomst

Samsom ontkende dinsdagavond dat de uitkomst van de serie ledenbijeenkomsten en een extra ledenraad over de strafbaarheid van illegaliteit al vaststaat. ‘De uitkomst staat nog niet vast. Het is echt een open gesprek,’ reageerde hij op vragen op de eerste bijeenkomst in Eindhoven.

Samsom legde ongeveer honderd aanwezige leden wel uit dat het vanwege zijn politieke betrouwbaarheid moeilijk is om weer te gaan onderhandelen met coalitiepartner VVD. ‘En het laatste wat dit land kan gebruiken, is een vallende regering of een coalitiecrisis.’

Lelijke afspraak

De PvdA-leider toonde begrip voor de emotionele worsteling die veel leden hebben met het idee dat mensen een boete kunnen krijgen omdat ze illegaal in Nederland zijn. ‘Het is een lelijke afspraak die niets oplost. Het is symboliek die de VVD belangrijk vindt. Maar wij zorgen dat het leven van vluchtelingen verbetert.’

Hij verdedigde zijn keuze om akkoord te gaan met de totale set afspraken met de VVD over het asielbeleid. Hij bleef daarbij wijzen op het kinderpardon, beperking van vreemdelingdetentie en wijziging van het gevangenisregime.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.