politiek

Rutte: VVD moet norm zetten voor integriteit

Door Shari Deira - 24 mei 2013

Premier Mark Rutte (VVD) vindt dat zijn partij voorop moet lopen als het gaat om integriteit. ‘Wij zijn de grootste partij en dat betekent dat we onder een vergrootglas liggen.’

Dat zei Rutte vrijdag aan de start van het VVD-congres in Maarssen. ‘Het betekent ook dat we niet alleen de norm moeten volgen, maar dat we de norm moeten zetten.’

Samenstelling

Op het tweedaagse congres zullen partijleden uitgebreid praten over integriteit. Er zal een serie maatregelen worden gepresenteerd die het ‘integriteitsbewustzijn’ moeten vergroten. De partij viert ook het 65-jarig bestaan.

Rutte zei verder dat het huidige kabinet wat personele samenstelling betreft misschien wel ‘een van de beste ministerraden sinds de Tweede Wereldoorlog’ is. Hij wees niet alleen op sterke VVD-bewindslieden, maar ook op PvdA’ers zoals Jeroen Dijsselbloem en Lodewijk Asscher.

Besturen

Partijleider Rutte vindt het begrijpelijk dat de VVD af en toe kritiek krijgt. Het is de grootste partij ‘en dat stelt eisen’. Bovendien regeert de partij in economische zware tijden. De liberalen zijn ‘altijd bereid in moeilijke tijden te besturen’.

De VVD spreekt tijdens het congres over integriteit mede naar aanleiding van het onderzoek naar oud-wethouder Jos van Rey.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.