politiek

Rutte wil niet met veto dreigen over EU-begroting

Door Shari Deira - 21 mei 2013

Premier Mark Rutte (VVD) is niet bereid om met een Nederlands veto te dreigen in de onderhandelingen over de nieuwe meerjarenbegroting voor de Europese Unie. De korting van 1 miljard euro die Nederland geniet, zou hierdoor in gevaar komen.

Rutte zei dat dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de EU-top van woensdag.

Motie

SP en SGP kwamen met een motie die Rutte opriep om zijn veto in te zetten bij de onderhandelingen over de meerjarenbegroting om zo de afspraken over het gat in de begroting van dit jaar open te breken.

De motie kreeg steun van zeven oppositiepartijen, maar regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66 en GroenLinks waren tegen.

Knokken

De Europese Commissie komt voor de begroting van dit jaar 11 miljard euro tekort en dit gat moeten lidstaten dichten. Nederland moet zeker 350 miljoen euro extra bijdragen. Dat bedrag loopt mogelijk op tot 500 miljoen euro.

De hele Tweede Kamer steunde wel de motie van VVD, PvdA en ChristenUnie waarin zij Rutte vragen om te blijven onderzoeken of het niet mogelijk is om onder extra miljoenenbijdrage uit te komen. Rutte belooft dat hij blijft knokken zolang het kan, al is de kans op succes ‘erg klein’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.