politiek

Samsom over illegaliteit: afspraak is afspraak

Door Shari Deira - 01 mei 2013

PvdA-leider Diederik Samsom benadrukte woensdag dat hij de strafbaarstelling van illegaliteit wil doorzetten. Het ‘systeem’ wordt er beter van en ‘afspraak is afspraak’.

Dat zei Samsom woensdag in VARA-programma Pauw & Witteman. De PvdA’er zei ook dat de afspraken die de partij hierover heeft gemaakt in het Regeerakkoord, vorig jaar ook aan het congres zijn voorgelegd.

Uitleg

‘Er ging iets mis op het congres. (…) Het congres ging te snel met het schrappen van een afspraak die in het geheel is gemaakt van het Regeerakkoord,’ zegt Samsom. Hij wil daarom op 12 mei een ledenraad houden om extra uitleg te kunnen geven.

Samsom wil een ledenraad houden en geen nieuw congres omdat een ledenraad sneller te organiseren is. ‘We moeten dit niet al te lang laten duren.’

Hij wees ook op de punten die de PvdA heeft binnengehaald tijdens de onderhandelingen met de VVD, zoals het kinderpardon. Samsom vindt het niet verstandig om afspraken te schrappen die zijn partij even niet goed uitkomen.

Principe

Oud-PvdA-leider en Eerste Kamerlid Ruud van Koole zei eerder vandaag dat hij tegen strafbaarstelling van illegaliteit is. ‘Het algemene principe dat illegaliteit in alle gevallen strafbaar is, dat is een principe dat ik afwijs,’ zei Koole in televisieprogramma Nieuwsuur.

Of Koole tegen de wet zal stemmen als deze in de Eerste Kamer komt, weet hij nog niet. ‘Ik moet zien wat in die wet komt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.