politiek

Samsom verwacht akkoord PvdA-fractie over illegaliteit

Door Shari Deira - 11 mei 2013

PvdA-leider Diederik Samsom verwacht dat zijn Tweede Kamerfractie voor de strafbaarstelling van illegaliteit zal stemmen. De kabinetsplannen voor het asielbeleid zijn in het Regeerakkoord alleen maar humaner geworden.

Dat zegt Samsom zaterdag in NRC Handelsblad. ‘De fractie was tijdens de formatie al voor.’

Consesus

De PvdA organiseert zondag een extra ledenraad om over de strafbaarstelling van illegaliteit te praten. Binnen de partij was onenigheid ontstaan over de maatregel.

Samsom zegt dat er inmiddels ‘grote consesus’ is bij zijn achterban over het pakket asielmaatregelen. PvdA’ers zien dat illegalen beter af zijn met het hele pakket, inclusief de strafbaarstelling, dan zonder. ‘Maar ik reken mij in onze partij nooit rijk.’

Motie

PvdA’er Sander Terphuis diende tijdens het partijcongres een motie in die de strafbaarstelling van illegaliteit afwijst. Vrijdag zei Terphuis dat hij zijn motie wil aanpassen.

Hij vindt het belangrijker dat er een humaner asielbeleid komt in Nederland. Terphuis zegt zich neer te leggen bij de politieke realiteit maar hij zal de oorspronkelijke motie achter de hand houden als drukmiddel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.