politiek

VVD-fractievoorzitter Zijlstra wil af van toeslagensysteem

Door Servaas van der Laan - 15 mei 2013

Voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de VVD Halbe Zijlstra wil dat de Belastingdienst stopt met het overmaken van toeslagen. Het systeem is te fraudegevoelig.

Dat zegt Zijlstra tegen NRC Handelsblad.

‘Het toeslagenstelsel heeft zich ontwikkeld tot een fraudegevoelige moloch… Eerst belasting innen en het vervolgens teruggeven via toeslagen is onzinnig rondpompen van geld,’ zegt de VVD’er.

Terugstortcircus

Zijlstra ziet het liefst dat dit kabinet al wordt begonnen aan de afbouw van het ‘terugstortcircus’. Ironisch genoeg tekende de VVD zelf voor de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen in kabinet Balkenende II.

Ook toen vreesden de liberalen de grote fraudegevoeligheid van het systeem, maar stemden vanwege de afspraken in het Regeerakkoord in met het plan.

Beklaagdenbankje

VVD-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers stond dinsdagavond in het beklaagdenbankje omdat oppositieleden twijfelen aan zijn aanpak van de fraude.

Zeven oppositiepartijen schaarden zich achter een motie van wantrouwen tegen de staatssecretaris, maar de regeringsfracties en de SGP en ChristenUnie blijven Weekers steunen. Die beloofde op zijn beurt er alles aan te doen om de fraude met de toeslagen terug te dringen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.