politiek

Weekers houdt vol: ik wist persoonlijk niet van fraude

Door Shari Deira - 03 mei 2013

Staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Financiën) herhaalt dat hij niet op de hoogte was van de fraude met toeslagen door Bulgaren. ‘Mijn geheugen laat me zelden in de steek. Ik wist het persoonlijk niet.’

Dat zegt Weekers vrijdag in actualiteitenrubriek EenVandaag. Volgens de staatssecretaris was hij pas op de hoogte van de zaak door het KRO-programma Brandpunt.

Vorm

‘Het bredere fenomeen van identiteitsfraude was mij uiteraard wel bekend en dat heb ik met de Kamer gedeeld,’ zegt Weekers.

De staatssecretaris zei eerder al dat de toeslagenfraude al een jaar bij de Belastingdienst bekend was, maar dat het departement niet werd geïnformeerd omdat het niet ging om een nieuwe vorm van identiteitsfraude.

Emoties

Ambtenaren twijfelden aan de oprechtheid van Weekers, omdat hij wel op de hoogte zou zijn van de zaak. De staatssecretaris zegt daarover: ‘Ik denk dat de emoties daar een rol hebben gespeeld.’

Het rapport over de fraude is ‘niet naar mijn ministerie gestuurd, in ieder geval niet op mijn bureau terechtgekomen’. Weekers zegt verder dat hij wel op de hoogte had moeten zijn van de zaak en dat hij het eerder ‘had willen weten’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.