politiek

Zijlstra: goed dat Van Rey niet op de lijst staat

Door Shari Deira - 19 mei 2013

Het is goed dat de VVD in Limburg oud-wethouder Jos van Rey voorlopig niet op de kandidatenlijst zet voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het is niet verstandig dat politici die de schijn van belangenverstrengeling tegen zich hebben op de lijst komen.

Dat zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zondag in televisieprogramma Buitenhof.

Corruptie

Zijlstra zegt dat het niet goed zou zijn voor de uitstraling van de VVD als Van Rey op de lijst komt. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de Limburgse politicus van corruptie. In oktober trad hij terug als wethouder in Roermond en Eerste Kamerlid.

Zijlstra zou wel graag zien dat het OM duidelijkheid geeft over hoe het verder gaat met Van Rey. Als blijkt dat Van Rey onschuldig is, zou hij alsnog op de kandidatenlijst kunnen komen.

Kritiek

Binnen de VVD in Roermond was er de afgelopen tijd steeds meer kritiek op het OM. De zaak-Van Rey zou worden vertraagd waardoor een eventuele terugkeer in de politiek wordt belemmerd.

De VVD in Roermond besloot vorige week Jos van Rey als lijstduwer op de kandidatenlijst te zetten. Dat zorgde voor veel kritiek vanuit zowel binnen als buiten de partij. Inmiddels heeft de lokale VVD-afdeling besloten af te zien van de kandidatuur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.