politiek

Alleen regeringspartijen steunen pensioenplan in Kamer

Door Anna Vossers - 26 juni 2013

De pensioenplannen van het kabinet kregen woensdagavond in de Tweede Kamer alleen steun van de regeringspartijen VVD en PvdA. De plannen dreigen daarom te sneuvelen in de senaat, waar die partijen geen meerderheid hebben.

De bezuiniging van op termijn 3 miljard euro op de pensioenen, waarop het kabinet rekent, is daarom onzeker.

Plannen

In het plan van staatssecretaris Weekers van Financiën (VVD) wordt de aftrekbare pensioenopbouw van 2,25 procent van het inkomen verlaagd naar 1,85 procent. Werknemers stoppen later met werken en hebben meer tijd om voor het pensioen te sparen, is de redenering.

Het kabinet blijft optimistisch dat de pensioenpremies zullen dalen. ‘Het is in het belang van de sociale partners om de premies bij te stellen,’ zei Weekers woensdagavond.

Pensioenpremies

De pensioenfondsen lieten echter dinsdag weten hun financiële positie te willen verbeteren. De sociale partners, die de baas zijn over pensioenfondsen, weigeren daarom garanties te geven over premieverlaging.

De Raad van State kwam vrijdag met een vernietigend oordeel over het pensioenplan. De uitvoeringskosten van de pensioenplannen zijn te hoog terwijl de opbrengst voor pensioendeelnemers ‘minimaal’ is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.