politiek

Ambtenaar mag alarm slaan bij vermoedens uithuwelijking

Door Anna Vossers - 07 juni 2013

Het kabinet gaat uithuwelijking aanpakken. Om te voorkomen dat ouders hun kinderen dwingen te trouwen en in landen als Marokko en Turkije achterlaten, mogen gemeenteambtenaren hun beroepsgeheim doorbreken als ze vermoeden dat iemand niet vrijwillig Nederland verlaat.

Het is aannemelijk dat er ‘honderden slachtoffers van huwelijksdwang per jaar zijn,’ schrijft vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Recht op zelfbeschikking

Asscher noemt de gevolgen van huwelijksdwang voor de slachtoffers ‘ernstig’, en vindt dat ze  ‘haaks staan’ op het recht op zelfbeschikking

Het kabinet heeft daarom besloten dat iedereen vanaf twaalf jaar zich voortaan persoonlijk moet melden bij een gemeenteambtenaar als hij of zij zich wil uitschrijven bij hun gemeente. Tot nu toe konden ouders of echtgenoten dat voor hun kinderen of partner doen.

Als de ambtenaar die de uitschrijving behandelt, vermoedt dat het vertrek uit Nederland niet vrijwillig is, mag die voortaan zijn beroepsgeheim doorbreken en een melding doen van een vermoeden van huiselijk geweld.

Ambassade

Vrouwen die in het buitenland zijn achtergelaten en zich melden bij de Nederlandse ambassade, moeten voortaan geholpen worden bij hun terugkeer naar Nederland. Daarbij wil het kabinet dat er wordt gezorgd voor ‘goede opvang’ op Schiphol om te voorkomen dat de vrouw weer in de handen valt van de familie die haar heeft uitgehuwelijkt.

Gedwongen huwelijken staan al langer op de agenda van het kabinet. Eerder besloot het kabinet al om huwelijken voor minderjarigen volledig te verbieden. Nu zijn die in sommige gevallen wel toegestaan.

Neef-nichthuwelijk

Daarnaast mogen huwelijken tussen neven en nichten nog als beide huwelijkskandidaten onder ede verklaren dat ze niet worden gedwongen te trouwen. Als neven en nichten wel onder dwang een huwelijk hebben gesloten, kan zo’n huwelijk gemakkelijker ongeldig worden gemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.