politiek

Asscher: burgers hebben begrip voor bezuinigingen

Door Anna Vossers - 28 juni 2013

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) denkt dat burgers begrip hebben voor de bezuinigingen van het kabinet. ‘Nederlanders begrijpen heel goed dat er geen gemakkelijke keuzes meer zijn’, aldus Asscher.

Asscher zei dat bij de persconferentie na de ministerraad van vrijdag, die hij voorzat omdat premier Mark Rutte (VVD) in Brussel is voor een EU-top.

Pensioenen

Asscher gaat ervan uit dat het kabinet draagvlak krijgt voor het beleid, inclusief voor het omstreden pensioenplan dat in de Eerste Kamer steun nodig heeft van oppositiepartijen, omdat VVD en PvdA daar geen meerderheid hebben.

Asscher erkent dat de werknemers- en werkgeversorganisaties ‘weinig enthousiasme’ laten zien voor de plannen om 6 miljard extra te bezuinigingen. Maar het kabinet houdt vast aan het voornemen. ‘De regering regeert’, aldus Asscher.

Kindregelingen

De vicepremier denkt dat er met D66 en GroenLinks een akkoord valt te sluiten over de kindregelingen, zoals kinderbijslag en kinderopvang, en het onderwijs. Maandagavond gaat een delegatie van het kabinet daarover praten met die partijen, net als afgelopen donderdag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.