politiek

Asscher: in tijden van crisis geen staatsbanken verkopen

Door Servaas van der Laan - 27 juni 2013

Dit is een bijzonder slecht moment om de verworven staatsbanken weer op de markt te gooien. De zwakke economie van nu is niet gebaat bij de verkoop van ‘tafelzilver’.

Dat zegt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) tegen BNR Radio.

‘Die crisis wordt veroorzaakt door een slechte economie en hoge werkloosheid. Daar helpt het niet bij als je het tafelzilver verkoopt,’ zegt Asscher.

Wientjes

De minister reageert daarmee op werkgevers-voorman Bernard Wientjes die het kabinet opriep om genationaliseerde banken SNS REAAL en ABN AMRO van de hand te doen.

Maar Asscher ziet het niet zitten om ‘halsoverkop’ die banken weer de vrije markt op te gooien. De minister acht de kans niet heel groot dat het kabinet er nu een goede prijs voor krijgt. Bovendien staan de banken garant voor grote leningen. Als de banken worden verkocht, moeten die leningen worden terugbetaald. ‘Daarmee loopt de staatsschuld weer op,’ zegt Asscher.

Tafelzilver

De PvdA-minister zei dat de verkoop van tafelzilver geen oplossing is voor de lange termijn. ‘Als je bij jou thuis iedere maand geld tekort komt en je verkoopt het tafelzilver, dan heb je één keer een leuke maand. Maar de volgende maand is het probleem weer terug.’

Het kabinet wil 6 miljard extra bezuinigen maar er is veel kritiek op de manier waarop. Met Prinsjesdag moet het kabinet met een plan komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.