politiek

Asscher maakt zich zorgen over ronselpraktijken voor Syrië

Door Shari Deira - 20 juni 2013

Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) deelt de zorgen van ouders die aangifte hebben gedaan omdat hun kinderen als jihadstrijders naar Syrië zijn vertrokken. Deze jongeren zouden zijn aangespoord door ronselaars.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Asscher dat hij een onderzoek laat doen om in kaart te brengen in welke wijken in Nederland het risico van ronselpraktijken bestaat. Asscher gaat hier dan met gemeenten over praten.

Sharia

‘Het is in ons gezamelijke belang deze zorgelijke ontwikkeling aan te pakken en te zorgen dat ronselaars vervolgd worden,’ schrijft de minister.

De brief van Asscher is een reactie op een reportage van dagblad Trouw over de Haagse Schilderswijk. Daar zou de sharia heersen. Asscher liet na een bezoek aan de wijk al weten dat hij daarvoor geen aanwijzingen heeft.

Problemen

Ook is er volgens de gemeente Den Haag geen sprake van de sharia in de Schilderswijk, al gaat het om een buurt die problemen kent. Als buurtbewoners strafrechtelijk over de schreef gaan, grijpt de politie in.

Wel dringt bij Asscher de vraag zich op in hoeverre de bevolkingssamenstelling van wijken als de Schilderswijk een voedingsbodem is voor radicalisering en ronselpraktijken. Gemeente en Rijk moeten samen een antwoord vinden op deze vraag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.