politiek

Burgemeester Vlieland opgestapt om privékwestie

Door Shari Deira - 17 juni 2013

Burgemeester Yorick Haan van Vlieland heeft maandag zijn ontslag ingediend nadat is gebleken dat de gemeenteraad onvoldoende vertrouwen in hem heeft. Haan is onlangs bedreigd en mishandeld.

‘In een gesprek tussen Haan en een delegatie van de raad bleek dat het gebrek aan vertrouwen volledig is te herleiden tot gebeurtenissen in de privésfeer. Een lijmpoging is niet zinvol,’ zegt commissaris van de Koning in Friesland John Jorritsma (VVD).

Motief

De 39-jarige voormalige SP’er had eerder vandaag aangifte gedaan bij de politie van mishandeling en bedreiging. Haan werd geslagen door een man die ook op het Waddeneiland woont. Volgens de politie zijn relatieproblemen het motief.

Bewoners van het eiland zeggen dat Haan is vreemdgegaan met de vrouw van de verdachte die hem in elkaar sloeg, meldt De Telegraaf. Haan wilde niet ingaan op de geruchten en zei dat hij gewoon weer aan het werk zou gaan.

Rechter

De verdachte meldde zichzelf bij de politie en werd overgebracht naar Leeuwarden. Zondag kwam hij vrij met een proces-verbaal. De man moet zich later bij de rechter verantwoorden.

Jorritsma heeft 63-jarige PvdA’er Ella Schadd-de Boer benoemd tot waarnemend burgemeester van Vlieland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.