politiek

Bussemaker: te veel onderwijssubsidies uitgekeerd

Door Anna Vossers - 27 juni 2013

Het ministerie van Onderwijs en de Tweede Kamer hebben ‘te veel subsidies, te lang en structureel in de lucht gehouden’. Niemand durfde volgens minister Jet Bussemaker een keuze te maken over het stopzetten ervan.

Dat heeft minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (PvdA) donderdag gezegd tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Bezuinigingen

Tot voor kort verstrekte het ministerie elk jaar een miljard euro aan subsidies. Bussemaker besloot recent om 200 miljoen euro te korten op subsidies. Ze wil dat bedrag in het onderwijs investeren.

Ze bezuinigt onder meer op onderwijs in het buitenland,  laaggeletterden, studentenorganisaties en het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis.

Bussemaker wil subsidies een tijdelijker karakter geven en kritischer kijken welke subsidies echt nodig zijn. Soms kan de markt het prima zelf of kan een ander ministerie bijspringen, vindt Bussemaker.

Ouderorganisaties

Bussemaker noemt het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis een voorbeeld van hoe het ook kan. Als universiteiten dit instituut willen behouden, kunnen ze daar zelf geld voor vrijmaken. ‘Nog logischer is het als de Staten-Generaal zo’n instelling zou financieren’, zegt Bussemaker.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) noemt de ouderorganisaties als voorbeeld van instellingen die geen subsidie hoeven te krijgen. ‘Als ouders het belangrijk vinden dat zo’n organisatie er is, kunnen ze lid worden. Net als bij de omroep’, vindt Dekker.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.