politiek

D66 wil versneld af van ‘aanrechtsubsidie’

Door Anna Vossers - 13 juni 2013

D66 wil dat de afschaffing van de ‘aanrechtsubsidie’ sneller gaat, omdat die vrouwen ontmoedigt om te gaan werken. Volgens Tweede Kamerleden Pia Dijkstra en Steven van Weyenberg moet de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting, zoals de aanrechtsubsidie officieel heet, in 2017 stoppen.

Donderdag overlegt de Tweede Kamer met minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) over emancipatie.

Thuiszitten

Bussemaker zei in mei dat vrouwen te veel teren op de zak van hun man. Het is ‘wezenlijk’ dat vrouwen erover nadenken hoe ze, als het moet, in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, vindt de minister. Bussemaker zei eerder al dat Nederland wat betreft vrouwenemancipatie ver achterloopt op andere Europese landen.

Dijkstra: ‘Bussemaker heeft mooie woorden, maar daar blijft het bij. Ik wil dat vrouwen worden gestimuleerd om aan de slag te gaan, in plaats van gesubsidieerd thuis te zitten.’

Belastingvoordeel

Het voorstel van D66 is om thuiszitten voor vrouwen fiscaal minder aantrekkelijk te maken door de versnelde afschaffing van de aanrechtsubsidie. Dat is een belastingvoordeel voor gezinnen waarvan een van de partners weinig verdient.

In 2009 besloot het toenmalige kabinet die subsidie in vijftien jaar af te bouwen. In 2024 vervalt deze regeling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.