politiek

De Graaf betreurt verkeerde indruk over Wilders bij Inhuldiging

Door Servaas van der Laan - 12 juni 2013

Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf (VVD) betreurt het dat hij de indruk heeft gewekt PVV-leider Geert Wilders te willen passeren bij de Inhuldiging van koning Willem-Alexander. De VVD’er ontkent hoe dan ook met klem dat hij een kunstgreep heeft uitgevoerd.

Dat schrijft De Graaf in een brief aan de voorzitter van de senaatsfractie van de PVV Machiel de Graaff, waaruit politiek commentator van de NOS Ferry Mingelen woensdagavond citeerde.

De brief is ook verspreid aan de andere fractievoorzitters in de Eerste Kamer.

Kunstgreep

De VVD’er schrijft dat hij op geen enkele manier heeft proberen te voorkomen dat Wilders deel uit zou maken van de commissie van In- en Uitgeleide bij de inhuldiging van Willem-Alexander.

De Volkskrantschreef woensdag dat De Graaf niet zou hebben gewild dat Wilders naast de koning in beeld zou komen bij de plechtigheid.

Verontwaardiging

In de Tweede Kamer ontstond verontwaardiging over de mogelijke actie van De Graaf. In de eerste plaats bij PVV-leider Wilders zelf die zei dat de senaatsvoorzitter zijn functie neer moet leggen als de berichten waar blijken te zijn.

Ook de collega-Kamerleden van Wilders fronsten hun wenkbrauwen bij het bericht en vroegen De Graaf om opheldering. Die uitleg kwam woensdagavond in een brief. De precieze inhoud van de brief is nog niet bekendgemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.