politiek

Eerste kandidaten voorzitterschap senaat bekend

Door Anna Vossers - 25 juni 2013

De eerste twee namen van senatoren die voorzitter willen worden van de Eerste Kamer zijn bekend. Ankie Broekers (VVD) en Marijke Linthorst (PvdA) hebben zich gemeld, bevestigen hun partijen.

De Eerste Kamer kiest een nieuwe voorzitter, omdat Fred de Graaf bekendmaakte op te stappen vanwege de discussie over zijn rol bij de Inhuldiging van de Koning.

Profielschets

In de profielschets van de Eerste Kamervoorzitter, staat dat de kandidaat een ruime bestuurlijke en gedegen parlementaire ervaring moet hebben, boven de partijen moet kunnen staan en samenbindend en gezaghebbend moet zijn.

VVD’er Broekers is al twaalf jaar Eerste Kamerlid en heeft daarnaast een wetenschappelijke loopbaan aan de Universiteit Leiden.

Tot vrijdag

PvdA’er Linthorst is tien jaar senator. Ze is voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties en is daarnaast zelfstandig adviseur voor met de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.

Kandidaten kunnen zich tot vrijdag melden, de verkiezing is op 2 juli. Vanaf volgende week vervangt Hans Franken (CDA) Fred de Graaf. Franken wordt ook genoemd als potentiële kandidaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.