politiek

Fractievoorzitters eensgezind: opstappen De Graaf terecht

Door Anna Vossers - 14 juni 2013

Veel politici vinden het besluit van Fred de Graaf (VVD) om op te stappen als voorzitter van de Eerste Kamer terecht. Volgens VVD’er Loek Hermans staat De Graafs rol als senator niet ter discussie.

Loek Hermans, fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer zegt vrijdag in het NOS Radio 1 Journaal dat het ‘heel jammer, maar begrijpelijk’ is dat De Graaf opstapt.

Regeringspartijen

De Graaf liet in de nacht van donderdag op vrijdag weten op te stappen als Eerste Kamervoorzitter, omdat er discussie is over zijn rol bij de Inhuldiging, waar hij PVV-leider Geert Wilders niet te dicht bij de Koning zou hebben willen laten komen.

De Graaf kan volgens Hermans gewoon aanblijven als Eerste Kamerlid. ‘De discussie ging over zijn rol als voorzitter van de Eerste Kamer, er is geen enkele discussie over zijn rol als lid van de VVD-fractie.’

Marleen Barth, voorzitter van de Eerste Kamerfractie zegt op Twitter dat haar fractie ‘respect’ heeft  voor het besluit. Ze bedankt hem ‘voor goede samenwerking.’

Oppositie

SP-leider Emile Roemer noemt het wijs dat De Graaf ‘het niet heeft laten aankomen op een clash’. Volgens Roemer was de positie van de VVD’er ‘sowieso’ onhoudbaar geworden. Roemer: ‘Het was zo duidelijk dat hij op z’n minst de schijn van partijdigheid op zich had geladen en dat is echt onacceptabel als voorzitter.’

D66-leider Alexander Pechtold noemt de beslissing ook verstandig. Pechtold zegt dat De Graaf zich in een moeilijke positie had gebracht: ‘Hij heeft twijfel gezaaid over de onafhankelijkheid van zijn ambt.’

Einde discussie

Volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma, die de beslissing ook juist vindt, moet de politiek zich nu met belangrijkere zaken bezighouden.

Buma zegt in het NOS Radio 1 Journaal: ‘Ik vind dat dit nu het einde van de discussie moet kunnen zijn. Dit is een zwaar besluit en we moeten als Kamer nu ook kunnen overgaan tot de orde van de dag, namelijk de problemen in de economie.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.