politiek

Fractievoorzitters overleggen over Wilders bij Inhuldiging

Door Anna Vossers - 13 juni 2013

Alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer overleggen donderdagmiddag over het weren van PVV-leider Geert Wilders in de commissie die koning Willem-Alexander mocht vergezellen bij de Inhuldiging. Wilders is niet overtuigd door de brief van Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf (VVD).

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft alle fractieleiders uitgenodigd om bijeen te komen.

Ontkenning

De Graaf schreef in een brief aan de PVV dat hij op geen enkele manier heeft gepoogd te voorkomen dat Wilders deel zou uitmaken van de commissie van In- en Uitgeleide bij de Inhuldiging. Wel heeft in zijn achterhoofd meegespeeld dat Wilders ‘veel aandacht’ zou krijgen als hij naast Koning Willem-Alexander zou verschijnen.

Wilders, die De Graafs brief niet overtuigend vindt, bezocht donderdagochtend Paleis Noordeinde. Hij verstuurde daarna de volgende tweet: ‘Openhartig en aangenaam gesprek gehad met de Koning. Onze Koning is een symphatieke en energieke man.’

Kunstgreep

De Volkskrantschreef woensdag dat De Graaf niet zou hebben gewild dat Wilders naast de Koning in beeld zou komen bij de plechtigheid. Hij zou daarom met een ‘kunstgreep’ hebben voorkomen dat de PVV-leider in de commisie van In- en Uitgeleide kwam.

Daarop ontstond verontwaardiging in de Tweede Kamer over de mogelijke actie van De Graaf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.