politiek

Fred de Graaf: ik heb geen fouten gemaakt bij Inhuldiging

Door Servaas van der Laan - 18 juni 2013

Vertrekkend senaatsvoorzitter Fred de Graaf (VVD) vindt niet dat hij fouten heeft gemaakt bij de Inhuldiging van koning Willem-Alexander. De VVD’er vindt alleen dat zijn integriteit is aangetast door de discussie.

Dat heeft De Graaf dinsdag gezegd vlak voordat hij de Eerste Kamer binnenging om zijn afscheidsverklaring voor te dragen.

Heel zuur

De Graaf zei het ‘heel zuur’ te vinden dat hij moet opstappen. Hij ontkent met opzet PVV-leider Geert Wilders uit de Commissie van In- en Uitgeleide te hebben gehouden.

Maar aan die stelling wordt in politiek Den Haag ernstig getwijfeld. De VVD’er zou in vertrouwen hebben gezegd dat hij Wilders uit beeld zou hebben willen houden tijdens de Inhuldiging.

Integriteit

De Graaf liet vorige week al weten dat hij vanwege de aantasting van zijn integriteit zal opstappen. Premier Mark Rutte (VVD) zei het besluit te respecteren. PVV-leider Wilders noemde het opstappen van De Graaf ‘het enige juiste besluit’.

De voorzittershamer van de Eerste Kamer zal tijdelijk worden opgevolgd door Hans Franken van het CDA. Wie de definitieve opvolger van de Graaf wordt, is nog niet bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.