politiek

Fred de Graaf: ‘Ik wilde niemand buitensluiten’

Door Anna Vossers - 18 juni 2013

Vertrekkend Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf (VVD) vindt dat er ‘veel onzin’ geschreven is over zijn rol bij de Inhulding van de Koning. Hij heeft naar ‘eer en geweten’ de Commissie van In- en Uitgeleide benoemd.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) wilde volgens hem dat die commissie uit alle fractievoorzitters van de Eerste en Tweede Kamer zou bestaan, maar zo’n grote commissie vond De Graaf ‘rommelig’. Dat zei De Graaf dinsdagmiddag tijdens zijn afscheidsspeech, waarin hij nogmaals uitlegde waarom hij zijn functie als Eerste Kamervoorzitter neerlegt.

Geen politieke opvatting

Hij zegt dat zijn positie ter discussie stond en hij daarom niet langer voorzitter van de Eerste Kamer kon zijn, maar hij ontkent dat hij ‘deze of gene buitensluiten’ wilde bij de Inhuldiging.

Volgens de Graaf heeft hij alleen tegen de Volkskrant gezegd dat Wilders ‘de aandacht zou hebben getrokken’ als hij dicht bij de Koning zou zijn tijdens de Inhuldiging. Maar aan de keuze voor wie er in de commissie kwamen, lag volgens hem ‘geen enkele politieke opvatting’ ten grondslag.

Langstzittenden

De Graaf zegt dat hij voor de commissie vertegenwoordigers wilde kiezen uit de groep van vier langstzittende leden van zowel de Eerste als Tweede Kamer. Daarom was hij niet toegekomen aan het overwegen van Khadija Arib of Geert Wilders, die in de Tweede Kamer nummer vijf en zes van de langstzittende leden zijn.

Actuele gegevens

De Graaf blijft volhouden dat hij niet actief PVV-leider Geert Wilders uit de buurt van de Koning wilde houden bij de Inhuldiging. In zijn speech zei hij dat NRC Handelsblad afgelopen weekend ten onrechte had opgeschreven dat Wilders in eerste instantie gevraagd was voor de Commissie van In- en Uitgeleide: als dat zou zijn, en Wilders vervolgens uit de commissie zou zijn gezet, ‘dan had Wilders voor 30 april wel aan de bel getrokken’.

Alle fracties, inclusief de PVV, hadden volgens De Graaf al voordat er besloten was wie er in de commissie zouden komen, het verzoek ontvangen het curriculum vitae van de fractievoorzitter op te sturen. Op die manier waren van alle mogelijke leden van de commissie de gegevens actueel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.