politiek

‘Grote Nederlandse ambassades moeten kwart inkrimpen’

Door Shari Deira - 26 juni 2013

Grote ambassades van Nederland moeten gemiddeld een kwart inkrimpen wat betreft personeel en budget. Voorlopig worden geen ambassades gesloten. Vier of vijf Europese consulaten-generaal moeten wel dicht.

Diverse bronnen bevestigen dit woensdag in de Volkskrant. Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) zal de Tweede Kamer hier binnenkort over informeren.

Hoofdstad

Nederlanders in het buitenland zullen vaker voor consulaire diensten, zoals het aanvragen van een paspoort, moeten afreizen naar de ambassade in de hoofdstad of zelfs naar Nederland. In Europa heeft ons land nog zes consulaten-generaal, die dus bijna allemaal dicht gaan.

De bezuiniging komt boven op de eerdere bezuinigingsmaatregelen die leidde tot sluiten van negen ambassades en één consulaat-generaal. Kosten voor diplomatieke dienst dalen de komende jaren van 500 naar 400 miljoen euro.

Ambassades die met de bezuinigingen te maken krijgen zijn onder meer die in Parijs, Londen en Berlijn. Ook diplomatieke posten die zwaar worden beveiligd, zoals in Afghanistan, Jemen, Pakistan en Irak moeten inkrimpen.

Huisvesting

Het is de bedoeling dat ambassades vaker huisvesting gaan delen. Zo gaat de Nederlandse post in Congo onder één dak met België. Ook komt in een aantal landen de ambassadeurswoning boven de ambassade. Zo bespaart Buitenlandse Zaken op huisvesting.

Timmermans kiest er bewust voor om geen ambassades te sluiten. Op deze manier is Nederland nog steeds in veel landen aanwezig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.